Samsung Galaxy S10 (Plus) review: ideale reisgenoot

Tech Dominick Vietor 24 mrt 2019
Leestijd: 18 minuten

Software is stap vooruit

Al voordat de S10 het levenslicht zag, kondigde Samsung een van de grotere updates in het toestel aan: de OneUI. Deze nieuwe software van Samsung werd met een update op de S9 geïntroduceerd en is een duidelijke stap vooruit. Hij ligt overigens gewoon over Android 9 Pie, zoals je tegenwoordig mag verwachten.

Verbeterde interface

Ik moet zeggen dat ik de interface van Samsung al een aantal jaar best te pruimen vind. Dat geldt zeker niet voor iedereen en er was – en is – nog duidelijk ruimte voor verbetering. Hoewel de software nog zeker niet perfect is, is er wel het een en ander duidelijk verbeterd.

Samsung Galaxy S10 Plus screenshot interface

Samsung heeft de graphics van zijn OneUI verbeterd. Die zijn nu wat platter en consistenter en er wordt meer gebruik gemaakt van wit. Dat geeft de interface en rustige uitstraling. Aan de andere kant moet ik zeggen dat de icoontjes hier en daar nog wat kinderlijk overkomen.

Verder is de software beter geoptimaliseerd voor grote schermen. In veel systeemapps wordt gebruik gemaakt van een grote header, waardoor de content meer naar de onderkant van het scherm schuift. Dat maakt de bediening aanvankelijk wat makkelijker; die grote header schuift gewoon weg als je naar boven scrollt dus hij zit ook niet in de weg.

Samsung Galaxy S10 Plus screenshot oneui

Gebarenbediening is voor het eerst ook aanwezig. In plaats van speciale gebaren, kiest Samsung ervoor om de traditionele knoppen simpelweg te verbergen en vervangen door een veeg omhoog vanaf de locatie van die knop. Het werkt okay, maar er zijn zeker betere implementaties van gebarenbediening te vinden.

Bixby minder opdringerig

Een groot voordeel van de nieuwe software, is dat Bixby meer naar de achtergrond gedrukt kan worden. Hoewel de slimme assistent van Samsung nog steeds aanwezig en vrij zinloos is, zit hij in ieder geval niet echt meer in de weg. Dat zit zo: er is nog steeds een speciale Bixbyknop, maar die kun je zo instellen dat hij pas Bixby oproept na een dubbelklik. Die zul je niet zo snel per ongeluk maken.

Mocht er een andere app zijn die je veel gebruikt, dan kun je er ook voor zorgen dat die na een klik op de Bixbyknop geopend wordt. Persoonlijk gebruik ik dat niet, maar het geeft de hardware van de S10 Plus in ieder geval wat meer flexibiliteit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen