Samsung Galaxy S10 (Plus) review: ideale reisgenoot

Tech Dominick Vietor 24 mrt 2019
Leestijd: 18 minuten

Designevolutie

Zoals gezegd: het ontwerp van de Galaxy S10 is vooral een evolutie. De genen van de Galaxy S9 – zelfs die van de Galaxy S6 – zijn duidelijk zichtbaar. Toch is het ontwerp er zonder twijfel op vooruit gegaan, en is de S10 in ieder geval in mijn ogen een van de mooiste smartphones van het moment.

Punchhole notch

De belangrijkste reden: de punchole notch. Of, zoals Samsung het noemt, het Infinity O-display. Bijna de hele voorkant van het toestel is scherm; er is alleen een klein gaatje voor de selfiecamera in het scherm aanwezig. Die zit in de rechter bovenhoek van het scherm, waardoor alle statusindicatoren een beetje opgeschoven zijn. Dat is even wennen, maar ik vind het geenszins storend.

Samsung Galaxy S10 Plus review notch
(Afbeelding: Dominick Vietor / WANT)

De Galaxy S10 heeft maar één frontcamera, en daardoor een vrij klein gaatje. Bij de S10 Plus is dat gat wat groter, omdat er twee camera’s in verwerkt zitten. Dat leek me aanvankelijk nogal storend en niet de moeite waard, maar ik moet zeggen dat ik het in het dagelijks gebruik eigenlijk niet echt merk.

Vloeiend ontwerp

Het grote scherm aan de voorkant is aan de randen gebogen en loopt daardoor bijna naadloos over in de rest van de behuizing. Die behuizing zelf is overigens ook erg mooi en goed afgewerkt. De glazen voor- en achterkant zitten netjes tegen het aluminium frame aangeplakt. Daarbij is Samsung de rubbertjes om het toestel waterdicht te maken niet vergeten, dus je hoeft niet bang te zijn om je S10 Plus een beetje nat te maken.

Samsung Galaxy S10 Plus review design
(Bron: Dominick Vietor / WANT)

Het enige nadeel van het ontwerp: het gebogen scherm brengt wat problemen qua gebruiksvriendelijkheid met zich mee. Het gebeurt me regelmatig dat mijn aanraking niet goed geregistreerd wordt omdat ik het scherm blijkbaar ook aan de zijkant aanraak. Opvallend, want met bijvoorbeeld de S8 Plus of S9 Plus had ik daar geen problemen mee. Laten we hopen dat Samsung het een en ander nog kan fixen met een softwareupdate.

Verborgen vingerafdrukscanner

Natuurlijk heeft de Samsung Galaxy S10 Plus een vingerafdrukscanner. Tenzij je een heel felle lamp/zon op het scherm schijnt, zul je hem echter niet zien. Het gaat namelijk om een ultrasoon exemplaar dat onder het scherm zit. Dat is bijzonder, want tot nu toe maken alle andere smartphones met een vingerafdrukscanner in het scherm gebruik van een optische exemplaar.

Samsung Galaxy S10 Plus review designSamsung Galaxy S10 Plus review design
(Bron: Dominick Vietor / WANT)

Het voordeel van de ultrasone techniek die Samsung gebruikt is dat het sneller werkt, en dat het ook nog werkt als je vinger een beetje vochtig of vies is. Toch werkt het minder goed dan een traditionele vingerafdrukscanner op de achterkant. Omdat je niet kunt voelen waar je vinger geplaatst moet worden, zit je er vaker net naast. En dan werkt ‘ie niet.

Gezichtsherkenning is ook beschikbaar, maar dat werkt alleen met de selfiecamera van het toestel. Hoewel het snel en over het algemeen accuraat werkt, is dat wel een stuk minder veilig dan de ‘echte’ gezichtsherkenningssystemen die op steeds meer smartphones verschijnen. De biometrische beveiliging van de S10 serie had kortom beter gekund.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen