Samsung Galaxy S10 (Plus) review: ideale reisgenoot

Tech Dominick Vietor 24 mrt 2019
Leestijd: 18 minuten

Prestaties als verwacht

Natuurlijk heeft de S10-serie een interne upgrade gehad. Het kloppende hart van de smartphone is de Exynos 9820 Octa-chip, die geflankeerd wordt door 8GB of zelfs 12GB werkgeheugen. Het resultaat is voorspelbaar: erg goede prestaties. Ook de batterij is dit keer voldoende.

High-end anno 2019

Even los van de bovengenoemde hardware, zijn de prestaties van de S10-lijn zoals je van een high-end smartphone in 2019 mag verwachten. De toestellen zijn razendsnel en je zult niet snel ergens op moeten wachten. Niks bijzonders wat dat betreft.

Wel bijzonder is de mogelijkheid om 12GB werkgeheugen te krijgen. Dat kan alleen in de speciale keramische editie van de Galaxy S10 Plus, die ook met 1TB opslagruimte komt. Ik heb ‘m niet in mijn handen gehad, maar ik vraag me af of je nou echt wat hebt aan dat extra werkgeheugen. Misschien is het een leuke zekerheid voor als software in de toekomst zwaarder wordt, maar op het moment denk ik niet dat je ooit te weinig zult hebben aan de standaard 8GB.

Batterij scoort goed

De batterij was nog een van de grote bottlenecks van de Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus, maar is dat nu niet meer. De batterij van de Galaxy S10 Plus, die ik getest heb, komt prima de dag door. Erg veel marge is er niet en hij scoort daarmee misschien iets minder dan je zou verwachten op basis van de capaciteit van 4100mAh. Maar uiteindelijk is het wel ruim voldoende.

Samsung Galaxy S10 Plus review screenshot batterij

Tenzij je een tweede simkaart in de smartphone stopt. Sinds ik met een lokale Indiase sim en mijn eigen sim door India reis is het toestel nog weleens voor het einde van de dag leeg. Maar goed, een tweede simkaart vraagt altijd extra stroom en het resultaat is niet dramatisch.

De Galaxy S10 heeft een wat kleinere batterij van 3400mAh en die heb ik helaas niet kunnen testen. Op basis van mijn ervaringen met de S8 Plus en S9 Plus tegenover hun kleinere broertjes, verwacht ik echter niet dat de prestaties erg ver uit elkaar zullen liggen. Misschien dat de S10 qua batterij iets minder is dan de S10 Plus, maar ik verwacht dat ook hier de score op zijn minst voldoende zal zijn.

Twee kanten op laden

Natuurlijk kunnen de S10 en S10 Plus snelladen en draadloos opladen. En ook draadloos snelladen is een optie. Dat gaat allemaal goed, hoewel de snellaadfunctie niet de snelste op de markt is. Sterker nog: de Galaxy S10 Plus doet er krap twee uur over om vol te raken met de meegeleverde lader en eigenlijk had ik wel wat snellere laadtijden verwacht van een vlaggenschip anno 2019.

Samsung Galaxy S10 Plus review wireless powershare

Enfin. Een bijzondere extra is dat de toestellen ook als draadloze powerbank kunnen functioneren. Via een schakelaar in de instellingen kun je zorgen dat het toestel stroom ‘uitzend’. Zo kun je een andere smartphone of accessoire met draadloze laadfunctie op de achterkant van het toestel opladen.

In theorie handig voor bijvoorbeeld de Galaxy Buds of de Galaxy Watch, of om je vrienden van wat extra juice te voorzien. In de praktijk heb ik het welgeteld één keer gebruikt voor het opladen van m’n oordopjes, en dat was vooral omdat ik te lui was om een lader te pakken. Of je er echt wat aan hebt vraag ik me dus een beetje af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen