CES 2024 | Hyundai showt zijn vernieuwde vliegende taxi die je van A naar B moet brengen

Tech Jeroen Kraak 10 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Een uber of een taxi pakken binnen de stad is ideaal. Maar wat als je nu veel verder moet? Vooral in de spits kan dat behoorlijk lang duren. Hyundai denkt dat de vliegende taxi de oplossing is.

De vliegende taxi van Hyundai is niet helemaal nieuw. Al tijdens de CES van 2020 presenteerde het Koreaanse merk een eerste concept. Nu, vier jaar later, is het allemaal weer net wat verder uitgewerkt. Kunnen we binnenkort echt de lucht in?

De S-A2 is de opvolger van de S-A1. Het ziet er een beetje uit als een kruising tussen een vliegtuig en een helikopter.

Hyundai combineert het vliegtuig met een helikopter

En eigenlijk werkt deze vliegende taxi van Hyundai ook een beetje als een combinatie tussen die twee voertuigen. De S-A2 kan namelijk verticaal opstijgen, zoals bijvoorbeeld een helikorter doet. Hierdoor kan het voertuig je makkelijk oppikken in de stad.

In totaal kan deze vliegende taxi een hoogte halen van zo’n 450 meter. Het haalt een maximale snelheid van zo’n 200 kilometer per uur. Dat doet het door middel van de acht rotors en een elektrische voortstuwing.

Hyundai showt vernieuwde vliegende taxi die je overal brengt
(Afbeelding: Hyundai)

Zoals gezegd is deze elektrische taxi er vooral voor de kortere vluchten. Deze zijn meestal tussen de veertig en zestig kilometer. Omdat de taxi ook in de stad moet opereren, mag er niet te veel overlast zijn. Volgens Hyundai maakt de vliegende taxi dan ook net zoveel geluid als een vaatwasser. Hiermee is er een groot verschil met huidige helikopters, die behoorlijk wat lawaai produceren.

Aan de binnenkant is er naast stoel van de piloot ook ruimte voor vier andere mensen. Onveilig hoeven zij zich niet te voelen, want het voertuig heeft vanwege veiligheidsredenen een aantal extra onderdelen, die zaken kunnen overnemen als iets niet helemaal optimaal werkt.

Wanneer komt de vliegende taxi?

Wel zullen we nog even op de elektrische taxi moeten wachten. Hyundai verwacht dat de kruising tussen het vliegtuig en de helikopter ergens in 2028 geproduceerd kan worden.

Hoewel de taxi moet vliegen, is het echter de vraag of het project ook van de grond zal komen. In 2020 wilde het bedrijf nog samenwerken met het luchttaxinetwerk van Uber, maar dat project is nooit doorgegaan. Het is dan ook de vraag of er commercieel ook echt brood is te verdienen met het idee.

Alles over CES 2024

CES 2024 is ‘s werelds grootste technologiebeurs. Elk jaar wordt Las Vegas omgetoverd tot de tech-hub van de wereld, waar bedrijven hun nieuwste innovaties presenteren.

Wij zijn er dit jaar ook bij en houden de meest recente ontwikkelingen voor je in de gaten. Tot nu toe hebben we al het volgende kunnen bewonderen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen