WANT Crypto lunch: prijs Bitcoin & crypto stijgt, pump & dump + zeepbel?

Tech Robert Kroes 15 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

De Europese financiële markten zijn weer halverwege de handelsdag. Voor ons dus de hoogste tijd om de actuele Bitcoin prijs en prijzen van de top 25 cryptomunten vast te leggen. Daarnaast vragen we ons af of de huidige prijsstijging van Bitcoin een zeepbel is en zien we een gigantische pump-and-dump.

We beginnen vertrouwd met de actuele Bitcoin prijs en prijzen van top 25 cryptomunten.

Prijs Bitcoin stijgt verder in positieve cryptomarkt

Op het moment van schrijven noteert de Bitcoin prijs EUR 32.973,53 ($ 40.010,77). Dit is 2,10% hoger dan tijdens de crypto koersverwachting die we gisteren deelden.

Ook de rest van de cryptomarkt kent nog steeds een positief sentiment. De cryptoprijzen van de top 25 cryptomunten kleuren groen en Polkadot (DOT) en Polygon (MMATIC) strijden met respectievelijk +14,93% en + 14,71% om de koploperspositie. Op de website van Tradeincrypto.com kun je alle live cryptoprijzen volgen.

Is de stijging van de Bitcoin prijs een zeepbel?

Zoals we al eerder beschreven is de koers van de Bitcoin in een vacuüm terecht gekomen en verwacht men een stabiele prijsvorming tussen bandbreedtes. Nu is de ruimte in die bandbreedte nogal groot. De vraag is of de Bitcoin de top blijft zoeken. Allereerst is daar natuurlijk de vraag of Bitcoin boven $ 40.000,- kan blijven. Ook is de vraag of de prijsstijging gebaseerd is op intrinsieke waarde verhogende factoren of op nieuws. Als we bekijken wat de professionele beleggers denken vallen de tweets van Elon Musk nu vooral in de categorie ‘nieuws’.

Daarmee negeren zij de prijsstijging die er nu op de beurzen te noteren valt. Dit zien we als we de markt voor Bitcoin derivaten bekijken. De futures markt werkt met een premie op de actuele prijs (de spotprijs). Deze premie ligt normaal gesproken zo’n 5 tot 15% boven de actuele prijs in een bull markt. In een neutrale markt ligt de premie tussen 0 en 5% en als het vooruitzicht op korte termijn bearish is ligt de prijs lager dan de actuele prijs.

We zien dat futures-markt neutraal blijft ondanks de prijsstijgingen door de tweets van Musk. Daarmee lijkt er een zeepbel(letje) in de prijs te zitten.

Enorme pump and dump op cryptobeurs IndoEX

Een van de beursstrategieën die in veel markten verboden is maar in de cryptomarkt wel toegepast kan worden is de pump-and-dump. Het principe is eenvoudig. Je koopt een flinke hoeveelheid cryptomunten van een relatief onbekende munt. Vervolgens zorg je ervoor dat je veel reclame maakt voor die munt zodat kopers denken dat ze een voordeel hebben. Als dit slaagt zal de munt snel stijgen en zo de aandacht trekken van handelaars die zich vooral op technische analyses richten. Ook zij zullen willen kopen, dus de prijs zal nog veel sneller stijgen. Een mooi moment om jouw belang te verkopen met veel winst en geen aandacht aan de munt te geven. Uiteraard klapt de koers dan, maar jij hebt je winst binnen.

Bij bekende cryptomunten zoals de Bitcoin lukken dit soort discutabele tactieken niet, maar bij onbekendere cryptomunten kan zoiets nog wel slagen. Een goed voorbeeld was gisteren te volgen met de onbekende munt WebDollar (WEBD). Deze stond voor $ 0,,0003711 genoteerd op de cryptobeurs IndoEx en andere cryptobeurzen. Binnen enkele minuten werd het handelsvolume opgepompt vaan $ 1,84 miljoen naar $ 1,5 miljard. Hierna daalde de marktkapitalisatie weer naar $ 5,12 miljoen. Vervolgens steeg deze weer naar $ 9,5 miljard in een uur tijd. In deze korte periode maakte de munt 164.842% koersstijging door in enkele uren. Hierna was het voorbij met de pret en daalde de koers weer met 99% van die hoogste koers naar reguliere waardes.

Het is nog niet duidelijk wie er gisteren hun cash heeft of hebben aangevuld, maar het is wel een spectaculair gezicht.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen