WANT Bitcoin lunch: prijs Bitcoin daalt, crypto stijgt. Let op 18 juli & fraude

Tech Robert Kroes 24 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

We kijken tijdens de lunch vandaag weer naar de actuele Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten. Daarbij bekijken we waarom 18 juli cruciaal kan zijn voor de Bitcoin koers. Ook bekijken we een miljardenfraude.

We beginnen uiteraard met de Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Prijs Bitcoin daalt in stijgende cryptomarkt

Op het moment van schrijven bedraagt de actuele Bitcoin prijs EUR 28.025,40 ($ 33.377,04). Dat is 1,58% lager dan tijdens de lunch van gisteren.

De rest van de cryptomarkt is beduidend positiever gestemd. Er zijn wel enige negatieve koersen, maar aangezien Solana (SOL) met -3,10% daling de grootste verliezer is blijven de negatieve resultaten binnen de perken. Daarbij zijn de stijgende cryptomunten zwaar in de meerderheid. Grootste stijger is Tron (TRX), dat op het moment van schrijven 16,66% winst noteert. Uiteraard kun je op de site van Tradeincrypto.com 24 uur per dag de live cryptoprijzen van jouw favoriete cryptomunt(en) bekijken.

Gaat de Bitcoin koers dalen richting 18 juli?

Na de zelfmoord van cryptolegende John McAfee gisteravond kijkt de cryptomarkt langzaam weer vooruit. Een van de evenementen die de komende weken een rol zal spelen is de ‘unlocking’ van investeringsfonds Grayscale. In de komende weken geeft het beleggingsfonds namelijk veel Bitcoin vrij. Hoe dit werkt leggen we uit.

De voorwaarden van Bitcoin beleggen bij Grayscale

Veel Amerikaanse bedrijven mogen op grond van de beursregelgeving niet rechtstreeks in Bitcoin investeren zonder uitgebreide (en dus kostbare) maatregelen. Grayscale lost dit op door namens die bedrijven Bitcoin aan te kopen in fonds. Bedrijven kunnen vervolgens aandelen in dit fonds kopen. Uiteraard gelden er strenge regels voor zo’n investering. Een van die regels is dat de gekochte Bitcoins minimaal een half jaar geblokkeerd worden, voordat ze weer verkocht mogen worden.

Door de populariteit van de Bitcoin en de koersrecords rond de jaarwisseling investeerden destijds veel partijen. Nu het half jaar voorbij is komen de in januari geïnvesteerde Bitcoins dus vrij.

De impact van de Grayscale unlock op de Bitcoin prijs

Er komen dus de komende weken steeds wisselende hoeveelheden Bitcoin vrij. De grootste ‘unlock’ zal echter op 18 juli plaatsvinden. Dan komen er op 1 dag 16.000 Bitcoin vrij. Tegen de dagkoers op dit moment praten we dan over een bedrag van ruim $ 530 miljoen. De vraag is natuurlijk wat investeerders met deze vrijgekomen hoeveelheid Bitcoin gaan doen.

De analisten van JP Morgan hebben een vooruitblik gemaakt. Zij verwachten dat investeerders zullen verkopen. Door het toegenomen aanbod verwacht men een koersdaling tot de range van $ 23.000,- tot $ 25.000,-. Het wordt dus oppassen voor investeerders.

Enorme fraude in Zuid-Afrika

Als we het toch over oppassen hebben, in Zuid-Afrika is men in de ban van een mega cryptofraude. De broers Cajee, oprichters van trading platform Africrypt zijn ervan door met liefst 69.000 Bitcoin, oftewel zo’n  3,6 miljard dollar.

De problemen begonnen na een ‘hack’ in april, waarbij investeerders ineens hun fondsen kwijt waren. Mensen vermoedden klaarblijkelijk al nattigheid. Dit werd nog erger toen een van de broers investeerders verzocht het lek niet bij de autoriteiten te melden omdat dit het terughalen van de fondsen zou bemoeilijken. Investeerders vertrouwden het na verloop van tijd niet en huurden een advocatenkantoor in. Nu blijkt dat de medewerkers al 7 dagen vóór de ‘hack’ geen toegang meer hadden tot het back-end van het platform. Ook zijn de fondsen weggesluisd via een netwerk dat erop gericht is digitale sporen van Bitcoin-transacties te wissen. De conclusie is dan ook dat er een miljardenfraude gepleegd is door de broers. Het blijft dus oppassen!

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen