WANT crypto lunch: Prijs Bitcoin en crypto daalt, klopt het CPB rapport?

Tech Robert Kroes 11 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Zoals gebruikelijk bekijken we tijdens de lunch de actuele prijs van de Bitcoin en de actuele prijzen van de top 25 cryptomunten. Ook bekijken we hoe valide het pleidooi van het CPB voor een crypto-verbod is en hoe het IMF in opstand komt tegen Bitcoin.

Uiteraard beginnen we met de actuele Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Prijs Bitcoin daalt in negatieve cryptomarkt

Op het moment van schrijven noteert de Bitcoin een prijs van EUR 30.744,85 ($ 37.435,50) en dat is 2,17% lager dan tijdens de lunch van gisteren.

Ook de rest van de cryptomarkt noteert rode cijfers. De prijzen van de top 25 cryptomunten kleuren zonder uitzondering rood. InternetComputer (ICP) leidt met 14,27% het meest verlies. Uiteraard kan je op de site van Tradeincrypto.com 24 uur per dag alle cryptoprijzen live volgen.

IMF neemt stelling tegen El Salvador om Bitcoin

Vanmorgen hield het IMF een persconferentie in aanloop naar de G7-top. Hier kwam al vrij snel (na 5 minuten) de kwestie dat El Salvador Bitcoin accepteert aan de orde. Je kunt de persconferentie hier terugkijken.

Het is duidelijk dat er een meeting tussen de president en een IMF afvaardiging op het programma staat voor later vandaag.

Het is echter duidelijk dat het IMF niet enthousiast is. Ook zouden buitenlandse investeerders bij het IFM op actie hebben aangedrongen. Enige voorzichtigheid bij beleggers is dan ook begrijpelijk.

Heeft het CPB de feiten op een rij?

Ook in Nederland kwam er onverwacht verzet tegen de Bitcoin en andere cryptomunten. Zoals wij vanochtend berichtten verscheen een essay van Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Planbureau, waarin hij pleit voor een onmiddellijk verbod op Bitcoin en andere cryptomunten.

Het gaat wat ver om het hele stuk hier te analyseren. Wel opvallend is dat Hasekamp de aanleiding voor zijn oekaze als volgt formuleert: “De recente ontwikkelingen laten zien dat het tijd is om in actie te komen: hoe langer we wachten, hoe groter de negatieve gevolgen van de uiteindelijke crash.”

Hasekamp lijkt hiermee te doelen op de prijsdalingen van de afgelopen periode. Als we echter naar de cijfers kijken van het rendement van de Bitcoin is deze ‘noodkreet’ toch schromelijk overdreven. Immers, de grootste cryptomunt noteert een waardestijging van 255,69% over de afgelopen 12 maanden. Wie op 1 januari van dit jaar Bitcoin had aangeschaft zou vandaag 29,7% rendement hebben kunnen noteren. De enige groep verliezers zouden de mensen zijn die de Bitcoin 6 maanden geleden of 3 maanden geleden hadden gekocht en daarna vast hadden gehouden. Zij hadden respectievelijk 2,04% of 35,40% verloren.

Een ander argument van Hasekamp is twijfel aan de waardevastheid. Nu werd de Bitcoin in 2010 ingevoerd. Als we de inflatie van de euro bekijken zien we dat de munt sindsdien 14,20% in waarde gedaald is.

De Bitcoin is echter sinds de introductie in 2010 zo’n 60.089.762,019% (inclusief inflatiecorrectie) gestegen.

Een ander aspect is dat Hasekamp stelt dat Bitcoin door de anonimiteit aantrekkelijk zou zijn voor criminelen. Uit recent onderzoek van Forbes is gebleken dat deze stelling ook op valse aannames gebaseerd is. Sterker nog, het gebruik van Bitcoin en cryptovaluta voor criminele doeleinden loopt juist terug en ligt sowieso lager dan het relatieve percentage fiat geld.

Kortom, wij noteren vraagtekens bij de argumentatie van de heer Hasekamp en daarmee het advies van het CPB. We zijn dus benieuwd hoe dit vervolgd wordt.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen