Ilona Braam
Ilona Braam Apps 22 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Ook Tinder keert Google Play Store de rug toe

Doorgaans als je een app zoekt voor je Android smartphone, is Google’s Play Store de place-to-be om van alles naar je device te downloaden. Ontwikkelaars moeten echter behoorlijk wat van hun opbrengsten inleveren wanneer gebruikers via de Play Store een abonnement afsluiten of een betaalde app downloaden. Daarom zie je de laatste tijd ook steeds vaker dat ontwikkelaars hun apps buiten de Play Store om aanbieden op bijvoorbeeld hun eigen site. Ook Tinder heeft nu besloten om zijn opbrengsten voor zichzelf te houden met een nieuw betalingssysteem.

Tinder betalingen niet meer via Play Store

Bij het nieuwe betalingssysteem van Tinder moeten gebruikers hun creditcardgegevens direct invoeren in de app zelf. Wanneer dat gedaan is, onthoudt de app je gegevens voor je en wordt ervoor gezorgd dat betalingen niet meer via de Google Play Store lopen. Analist Ben Schachter geeft aan dat dit een groot verschil is ten opzichte van het oude systeem.

Miljarden opbrengst Google

Uiteraard zal Google hier niet al te blij mee zijn. Op het moment verdienen ze miljarden dollars via de Play Store en dat zijn inkomsten die ze uiteraard niet kwijt willen raken doordat ontwikkelaars hun betalingen niet meer via hun applicatie app laten lopen. Het eerste jaar moeten ontwikkelaars 30 procent van hun inkomsten via de Play Store afdragen en daarna wordt dat 15 procent. Dat is behoorlijk wat, hoewel apps door hun aanwezigheid in de Play Store natuurlijk wel beter vindbaar zijn voor gebruikers die ze bijvoorbeeld nog niet kennen.

Omzeilen betalingen

Sommige ontwikkelaars kiezen ervoor om hun apps niet (meer) in de Google’s Play Store aan de man te brengen om kosten te besparen. Dat is bijvoorbeeld wat Epic Games heeft gedaan met de Fortnite Mobile app. Spelers kunnen de app downloaden via de bijbehorende website. Netflix en Spotify hebben er aan de andere kant voor gekozen om nog wel in de Play Store te blijven, maar om betalingen alleen via hun eigen website te regelen. Zo omzeilen ze ook de 30 of 15 procent betalingen aan Google

Tinder

Tinder nog wel in Play Store

Ook Tinder heeft ervoor gekozen om in de Play Store te blijven en regelt betalingen in de app dus op een andere manier om de kosten te omzeilen. Er is een kans dat Google hiertegen zal optreden, aangezien ze zich hiermee niet helemaal houden aan de regels. Mogelijk hopen ze erop dat ze aan de andere kant met rust worden gelaten, aangezien het om zo’n populaire app gaat die ook weer Androiders richting de Play Store stuurt.

In de tussentijd is Tinder ook bezig geweest met een lichtere versie van de dating app. Tinder Lite wordt gepromoot als Tinder, maar dan zonder de extra calorieën en in eerste instantie wordt de app uitgebracht in landen in Azië en Zuid-Amerika. Hoogstwaarschijnlijk kunnen we daarna op een gegeven moment ook ermee aan de slag in het westen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Engadget

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!