Robert Kroes
Robert Kroes Tech 12 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

WANT Bitcoin update: kritiek op Elon Musk, correctie of bull run?

Inmiddels is het weer lunchtijd op de Europese financiële markten, dus een mooi moment om de balans op te maken en de prijzen van Bitcoin en de top 25 cryptomunten te bekijken. Ook duiken we wat dieper in de gangen van Elon Musk, aangezien er langzaam kritiek en meer mysterie opduikt. Ook bekijken we de koersverwachting van de Bitcoin. Krijgen we een volgende recordrally of moeten we rekening houden met een correctie?

Uiteraard beginnen we eerst met de huidige prijzen voor Bitcoin en de andere cryptomunten uit de top 25.

Bitcoin stijgt verder in positieve cryptomarkt

Op het moment van schrijven noteert de Bitcoin een prijs van EUR 39.197,32 ($ 47.550,31) en dat is 3,42% hoger dan tijdens de cryptolunch van gisteren. Dit beeld vertekent echter iets, want de afgelopen 24 uur probeerde de grootste cryptomunt 2 keer door de grens van $ 48.000,- te breken, maar dat is (nog) niet gelukt. Verder zien we een overwegend positief beeld. De prijzen van de meeste cryptomunten stijgen, hoewel er ook dalers te noteren zijn. De grootste daler is op dit moment de Dogecoin (DOGE), die 8,77% verliest. Onder de stijgers zien we diverse cryptomunten die het dagresultaat in dubbele cijfers noteren. Aanvoerder is Cosmos (ATOM), dat een + van 30,76% noteert. Uiteraard kun je de cryptoprijzen 24/7 live volgen op de site van Tradeincrypto.com.

Kritiek op Elon Musk over Bitcoin zwelt aan

Toen Tesla begin deze week bekend maakte dat zij in januari 1,5 miljard dollar in Bitcoin had geïnvesteerd reageerde de markt bijzonder enthousiast. Nu de jubeltrein langzaam tot stilstand komt worden de geluiden kritischer. Met name Elon Musk zelf komt onder vuur te liggen. Dit vanwege de timing van gebeurtenissen.

Musk tweette namelijk in december opvallend negatief over de Bitcoin. Dit had toen een negatief effect op de koersen, al vielen er daarna rond de jaarwisseling door andere factoren records te noteren. Vervolgens kocht Tesla voor 1,5 miljard Bitcoin en hield dit stil. Hierna stuurde Musk een aantal enthousiaste Tweets over Bitcoin de wereld in die de prijs sterk opdreven. Pas daarna maakte Tesla haar investering wereldkundig.

Critici vragen zich nu af of Elon Musk profiteert van snel voortschrijdend inzicht of dat hij met een ‘pump and dump’ probeerde de prijs laag te krijgen voor aankoop en vervolgens op te jagen om zo snel rendement te kunnen noteren. Nu is pump and dump in de cryptomarkt niet verboden, maar voor beursgenoteerde ondernemingen zoals Tesla gelden uiteraard wel regels. Zeker gezien zijn eerdere aanvaring met de SEC in 2018 vragen insiders zich af of de gang van zaken rond Musk en de Bitcoin een juridisch staartje gaat krijgen. De cryptomunt zelf lijkt niet te reageren op dit veranderend sentiment.

Is Bitcoin op weg naar een record of correctie?

De cryptogemeenschap is duidelijk enthousiast, maar op overheidsniveau heerst er ook scepsis. Zo heeft Nigeria, dat een zeer grote schare Bitcoin-bezitters heeft, te kennen gegeven dat men cryptotransacties wil uitbannen.

Waar er in Nigeria nog wel ruimte blijft om ‘iets’ met crypto te doen wordt dat in India waarschijnlijk anders. Hier bereidt men een totaalverbod op cryptovaluta voor, maar wil men de hodlers een respijttermijn geven om hun munten te verkopen. Theoretisch is de kans dus reëel dat het aanbod vanuit Nigeria en India op korte termijn zal stijgen en dat de koers van de Bitcoin daardoor gedrukt wordt.

In de praktijk lijkt dit echter mee te vallen. Er heerst namelijk schaarste, dus er zal ongetwijfeld interesse zijn om de vrijgekomen munten op te kopen. Bovendien is het sentiment sterk positief omdat steeds meer grote bedrijven in Bitcoin invvesteren. On-chain metrix laten dan ook zien dat er een bull-rally in de maak is. Via een koersdoel van $ 50.000,- dat men nog dit weekend zou kunnen bereiken zou de koers in een maand op kunnen lopen naar waardes boven de $ 135.000,-. Uiteraard kun je de on-chain metrics zelf volgen op de Bitcoin-pagina van Tradeincrypto.com.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!