Bitcoin is volgens ABN AMRO niet geschikt als betaalmiddel

Crypto Thomas Aalderink 10 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Volgens sommigen is Bitcoin hét betaalmiddel van de toekomst, maar bij ABN AMRO denken ze daar heel anders over. De welbekende bank heeft een rapport online gezet waarin het zijn visie deelt op de bekendste cryptomunt. Het eindoordeel is keihard: Bitcoin is niet geschikt als betaalmiddel en er zijn ook twijfels over de beleggingsmogelijkheden.

Deze Bitcoin-analyse is onderdeel van een groter rapport over cryptomunten in het algemeen. In het tweede deel (die je hier kunt lezen) is alle aandacht gericht op de bekendste en grootste cryptomunt van dit moment. Hieruit wordt duidelijk dat ABN AMRO nog niet overtuigd is van de bekendste cryptomunt.

Bitcoin ongeschikt als betaalmiddel

ABN AMRO heeft Bitcoin flink onder de loep genomen en is tot de conclusie gekomen dat deze munt ongeschikt is als betaalmiddel. In het rapport staat uitgelegd waarom dat zo is. Vooral het feit dat Bitcoin niet efficiënt is (transacties duren lang en het minen kost veel energie) en dat er maar een beperkte hoeveelheid is, wordt genoemd als reden dat de cryptomunt niet geschikt is om dingen mee te betalen.

Volgens ABN AMRO kan een (crypto)munt pas een betaalmiddel worden wanneer deze stabiel is. Bitcoin is dat zeker niet. Zolang de munt extreem volatiel blijft, gaat het volgens ABN AMRO nooit een goed middel om iets meet te kopen worden. De bank verwacht dan ook dat het voor Bitcoin moeilijk gaat worden om uit te groeien tot een betaalmiddel, en dat het draagvlak voor de munt uiteindelijk zal afvlakken. Dit is volgens de bank vooral omdat Bitcoin geen toegevoegde waarde heeft voor de gebruiker.

En hoe zit het met beleggen?

ABN AMRO zet dus een streep door Bitcoin als betaalmiddel, maar hoe zit het beleggen? Ook op dat punt is de bank weinig positief. Ook hier speelt de volatiliteit van de munt een belangrijke rol. De prijsbeweging is moeilijk in te schatten en dat schrikt veel beleggers af. Daarnaast is er ook nog de angst dat de overheid het beleggen in Bitcoin gaat verbieden.

‘Bitcoin zal de wereld verbinden’, alleen weet Jack Dorsey nog niet precies hoe

Ook is ABN AMRO bang dat ecologische beleggers wegblijven van Bitcoin. Hoewel er nog steeds veel discussie is over hoeveel stroom cryptomunten verbruiken, heeft de bank het in hun rapport over extreem energieverbruik. Wil je hier meer over weten, en dan vooral hoe het zit met C02-uitstoot, lees dan ook dit artikel.

Elon Musk is het niet eens met ABN AMRO

ABN AMRO is dus niet heel positief over Bitcoin. Volgens de bank moet er een duidelijke use-case komen, anders is de kans aanwezig de deze cryptomunt een fenomeen van tijdelijk aard zal blijven. Iemand die het daar zeker niet mee eens is, is Elon Musk. De Tesla-baas heeft alle vertrouwen in Bitcoin en wil ook actief bijdragen aan het succes van de munt als betaalmiddel. Hoe hij dat doet, lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen