WANT Cryptomunt van de week: Bitcoin (BTC) Grayscale Unlock special

Tech Robert Kroes 17 jul 2021
Leestijd: 5 minuten

In onze rubriek ‘cryptomunt van de week’ staan we elke zaterdag stil bij een interessante cryptomunt die in het nieuws is. Deze week is dit de Bitcoin. Uiteraard hoeven we cryptobeleggers niet veel over de Bitcoin te vertellen, maar de komende Grayscale unlock is een minder bekend fenomeen dat de koersen in de komende week flink kan beïnvloeden. Daarom deze Bitcoin Grayscale Unlock special.

We bekijken zoals altijd eerst de actuele stand van zaken voor de Bitcoin. Hierna duiken we in de Grayscale Unlock. Wat is het precies? Waarom kan het invloed hebben op de Bitcoin koers? Wat is de Bitcoin koersverwachting na de Grayscale Unlock? Aan het eind van het artikel ben jij volkomen op de hoogte.

De live Bitcoin prijs

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 26.883,33  ($ 31.722,42). Dit is 1,19% hoger dan gisteren en iets lager dan tijdens de sluiting van de Amerikaanse handelsweek. De rest van de top 25 cryptomunten is voorzichtig gestemd. Grootste daler is Polygoin (MATIC) met 3,86 %. De grootste stijger is Uniswap (UNI) met 1,69%. Uiteraard kun je op de site van Tradeincrypto.com ook dit belangrijke weekend alle live cryptoprijzen volgen.

Het lijkt erop dat de markt gespannen afwacht wat de Grayscale Unlock voor Bitcoin gaat brengen.

Wat is de Bitcoin Grayscale Unlock?

In Amerika is het voor voor veel bedrijven verboden om rechtstreeks in Bitcoin en andere cryptomunten te handelen. Het investeringsfonds Grayscale heeft hier iets op gevonden. In een fonds koopt Grayscale Bitcoin en andere cryptomunten op. Bedrijven kunnen vervolgens aandelen in dat Grayscale fonds kopen. Een van de voorwaarden is dat de aandelen minimaal 6 maanden in ‘lockup’ gaan. Dit betekent dat ze niet verkocht mogen worden.

Na 6 maanden kunnen zij hun aandelen (en daarmee de onderliggende Bitcoin) verkopen of de aandelen natuurlijk vasthouden om later te verkopen. Doordat de Bitcoin rond de jaarwisseling bijzonder snel in prijs steeg kochten heel veel grote beleggers in die periode aandelen in de Grayscale fondsen. Nu loopt de 6 maanden ‘lockup’ af en worden de aandelen dus ‘unlocked’. Vandaar de term Bitcoin Grayscale Unlock.

Grayscale unlock is eigenlijk onjuist

Feitelijk gezien is deze benaming overigens onjuist. Er zijn diverse unlock data in juli. Deze zetten we hierna onder elkaar met daarbij het aantal Bitcoins dat vrij komt:

  • 13 juli: 2.170 BTC
  • 14 juli: 2.610 BTC
  • 15 juli: 5.130 BTC
  • 18 juli: 16.240 BTC
  • 20 juli: 8.760 BTC
  • 21 juli: 1.090 BTC
  • 22 juli: 3.540 BTC

In totaal komt er in meerder unlocks dus deze maand 39.540 Bitcoin vrij.

Waarom spreekt men dan toch over de Grayscale unlock en waarom is dat belangrijk?

Het is duidelijk dat op 18 juli de grootste hoeveelheid Bitcoin wordt vrijgegeven door Grayscale. Doordat dit de eerste keer is dat we zo’n massale vrijgave zien is er geen betrouwbare historische vergelijking beschikbaar om te voorspellen hoe de markt gaat reageren. Aangezien schaarste een rol speelt in de prijsbepaling van de Bitcoin heeft deze vrijgave naar verwachting wel impact in de markt.

Op 18 januari stond de Bitcoin bijvoorbeeld op $ 35.804,26 en op 20 januari op $ 36.104,86, zoals je op de Bitcoin-pagina van Ttradeincrypto.com kunt zien. Als we daarbij bedenken dat Grayscale uiteraard een premium berekent voor haar kosten is het duidelijk dat de Grayscale beleggers bij de huidige koers verlies leiden. Vraag is of beleggers dit verlies nemen en direct verkopen, waardoor het aanbod stijgt en de prijs dus zal dalen. De andere mogelijkheid is dat deze beleggers de aandelen houden in hoop op betere koersen en herstel van hun winst. In dat geval zou er juist sprake zijn van herstel van vertrouwen en kan de koers stijgen.

De derde optie is dat er niets gebeurt, net zoals bij het verlopen van de maandelijkse Bitcoin-opties. Ook daar zien we ondanks de grote bedragen namelijk zelden directe koerseffecten.

Wat is de Bitcoin koersverwachting na de Grayscale unlock?

Men schat het effect van de Grayscale unlock op de Bitcoin koersverwachting nogal wisselend in. JP Morgan gaf als eerste een inschatting. Zij verwachten een bearish effect, waarbij de koers kan dalen tot $ 23.000,-.

Hiertegenover staat de mening van diverse andere analisten die er juist vanuit gaan dat de unlock niet tot verkoop van aandelen zal leiden of dat men in plaats daarvan direct cryptomunten zal kopen (hetgeen gezien de regelgeving lastig lijkt).

Een derde mening wordt gevormd door een groep analisten van QCP Capital. Zij stellen in een rapportage dat de institutionele beleggers die Grayscale aandelen kochten bij eerdere (kleinere) unlocks al hebben laten zien dat zij niet willen verkopen bij de huidige prijs.

Kortom, de markt is verdeeld. Dat zien we ook in onderstaande analyses. Coindesk analist Brad Keoun ziet voorzichtig een positieve ontwikkeling.

Hier tegenover staat de analyse van de ‘Blockchain breaker’. Hij voorziet ‘tegenwind’ door de Grayscale Unlock op basis van een analyse van de Blockchain.

Zijn er conclusies te trekken over de Grayscale Unlock?

Zoals we zien is de markt verdeeld, dus is het lastig een conclusie te trekken. Wat we tot nu toe vooral zien is een dalende koers en afwachtende houding. Hiermee lijkt de markt te anticiperen op een terugval val de koers en deze in te prijzen.

Dit betekent dat de kans op een positieve uitkomst 2/3 wordt. Immers, als de verkoop van BTC niet plaats vindt, of wanneer aandelen ingeruild worden voor BTC is dat positief, terwijl de verkoop van Bitcoin al deels ingeprijsd is.

Daarbij krijgen de particuliere beleggers de kans op een eerste reactie omdat de unlock op zondag valt en veel institutionele beleggers professionele instellingen zijn die pas maandag open gaan. Daarmee neigen we voorzichtig naar een positieve uitkomst.

Daartegenover staat echter dat een sneeuwbal-effect kan ontstaan. Als de eerste institutionele beleggers verkopen en de Bitcoin ook in de markt zetten kunnen anderen uit angst voor meer verlies volgen. Kortom, het advies om je in te dekken en te anticiperen op een onzekere markt is bijzonder actueel. Ook is het verstandig om, als je actie wilt nemen, te bepalen met hoeveel geld je in- of uit wilt stappen. Op onze zustersite MANNERS.NL leggen we uit hoe money management daarbij kan helpen.

Onze vorige cryptomunt van de week was de Dogecoin (DOGE). Ben jij benieuwd waarom?

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen