Bitcoin update: prijs BTC en crypto stijgt snel. Analyse en weekverwachting

Tech Robert Kroes 1 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Inmiddels zijn de Amerikaanse markten weer gesloten. Wij bekijken de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Deze stijgen enorm, dus analyseren wij de prijsstijging van de Bitcoin. Ook blikken we vooruit naar de komende week.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crypto stijgen razendsnel

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 38.800,12 ($ 43.646,69). Dit is 15,42% hoger dan gisteravond en ook fors hoger dan toen de Amerikaanse markten vrijdag sloten.

Ook de prijzen van de top 25 cryptomunten stijgen snel. Afgezien van enkele stable coins zien we alleen maar groene cijfers op de digitale koersenborden. Veel cryptomunten uit de top 25 stijgen zelfs met dubbele cijfers. De meeste winst van de afgelopen 24 uur is met + 23% voor Terra (LUNA). Op de site van Tradeincrypto.com kun je uiteraard 24 uur per dag alle live cryptoprijzen analyseren en dat is momenteel een genot voor het oog.

Analyse: waarom stijgt de Bitcoin prijs zo snel?

Als we naar de on-chain data kijken zien we dat veel Bitcoin bezitters hun bezit in crypto uitbreiden en hun BTC transfereren naar hun eigen wallets.

Hiervoor zijn twee oorzaken te noemen.

  1. De gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, hier komen we zo uitgebreid op terug.
  2. Daarnaast was er ook ander goed nieuws. Online veiling gigant eBay overweegt namelijk om vanaf 10 maart ook cryptobetalingen te accepteren. Hiermee wordt de massa-adoptie natuurlijk een stuk makkelijker.

Uiteraard speelt de situatie in Rusland ook een grote rol bij de stijging van de koers. Wij zetten de belangrijkste ontwikkelingen op een rij:

Russische investeerders stappen massaal in Bitcoin

Uit data van onderzoeksbureau Kaiko blijkt dat het handelsvolume van de pairing Bitcoin/Russische Roebel razendsnel stijgt naar aanleiding van de afgekondigde financiële sancties. Alleen vandaag werd er al 1,5 miljard roebel verhandeld en dat is het hoogste dagelijks volume sinds vorig jaar mei.

Cryptobeurzen blijven BTC-transacties voor Russen faciliteren

Dit weekend deed de regering van de Oekraïne een oproep aan grote cryptobeurzen om alle accounts van Russische rekeninghouders te blokkeren. De grote cryptobeurzen kwamen vandaag met een duidelijke, afwijzende reactie. Zij geven aan naast eventuele beperkingen die overheden opleggen (zoals bijvoorbeeld personen en instanties die op zwarte lijsten geplaatst zijn) geen extra maatregelen te nemen om Russische rekeninghouders te weren. Dit biedt uiteraard zekerheid voor Russische beleggers.

Overigens zijn er wel cryptobedrijven die Russische beleggers uit solidariteit de deur wijzen. Een van de grootste Ethereum (ETH) mining pools, Flexpool, is hiervan een voorbeeld. Ook de (Russische) oprichter van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, neemt in felle bewoordingen stelling tegen de acties van Putin.

Amerika laat ruimte voor crypto handel met Rusland

Ook publiceerde de Amerikaanse overheid vandaag een aanwijzing. Hierin verbiedt men Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met een aantal specifieke instanties en personen. De handel met overige Russische bedrijven en personen blijft dus (vooralsnog) toegestaan. Ook dat is uiteraard positief nieuws voor de cryptomarkt.

Geruchten: Rusland en China samen in crypto

Tot slot zijn er twee geruchten die ervoor zorgen dat investeerders kansen zien. Zo gaat er een gerucht dat Rusland bezig is een eigen cryptomunt te ontwikkelen. Door deze te koppelen aan de Bitcoin zou men toch handel kunnen blijven drijven.

Daarbij komt het gerucht dat China aan zou willen schuiven bij de Russische plannen op de cryptomarkt door wellicht de digitale Yen te koppelen.

Gebruikers koppelen oorlog aan Bitcoin en crypto

Tot slot zien we dat de gebruikers van zoekmachines en social media duidelijk de koppeling maken tussen de ontwikkelingen in de oorlog en crypto. Onderstaand overzicht zegt genoeg.

Weekverwachting Bitcoin

Uiteraard zijn er in bovengenoemde redenen voor de koersstijging een aantal factoren te benoemen die ook een positief effect op langere termijn lijken te hebben. Toch zorgt de situatie in de Oekraïne ervoor dat de financiële markten en dus ook de cryptomarkt razendsnel kunnen reageren op gebeurtenissen en ontwikkelingen. Daarom is de markt te onzeker om nu prijsverwachtingen te delen op basis van technische analyses.

Als we de mogelijke invloed van fundamentele factoren even vergeten zien we dus positieve ontwikkelingen voor de Bitcoin en de top 25 cryptomunten.

Technische analyses duiden op start bull run BTC

Daarbij komt dat de positieve koersontwikkelingen voor een zogenoemd ‘higher low’ patroon, waarbij ook de weerstandsniveaus omhoog schuiven. Op dit moment ligt de koers van de Bitcoin op het weerstandsniveau van $ 43.000,-.

Op dit moment stijgt de Bitcoin sneller dan eerder vandaag op basis van technische analyses verwacht werd. In een reguliere markt leidt dit over het algemeen tot een correctie om de te snelle groei te vertragen, waarna er een bullish ontwikkeling ontstaat. Op dit moment is er uiteraard geen sprake van een normale markt. We kijken dan ook positief, maar behoedzaam vooruit en blijven rond lunchtijd en na sluiten van de Amerikaanse markt verslag doen van alle ontwikkelingen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.” 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen