Het perfecte dieet: hét voedingsmiddel voor een gezond hart

Wetenschap Sam Dille 30 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

We hoeven je vast niet meer te vertellen waarom een gezond hart van levensbelang is. Daarom is het belangrijk dat we gezond eten en veel bewegen. Maar er is nog een onmisbaar onderdeel. Er bestaat namelijk een voedingsmiddel dat je hart een grote boost geeft. De vrucht is onmisbaar in een perfect dieet.

Volgens een studie van de universiteit van Harvard kan het eten van twee of meer porties avocado per weer het risico op hart- en vaatziekten met 16 procent verminderen. Het groene wondermiddel is een ontzettend belangrijk onderdeel van een perfect dieet. Voor deze conclusie analyseerden de wetenschappers gegevens van twee grote Amerikaanse onderzoeken.

Het perfecte dieet heeft veel avocado’s

Om deel te nemen aan de studie, moesten de deelnemers vrij zijn van kanker, hartziekten en beroertes. Ze vulden om de twee jaar een vragenlijst in over hun gezondheid en leefstijl. Om de vier jaar beantwoordden de respondenten vragen over hun dieet.

Avocado's
De onmisbare vrucht. (Afbeelding: Unsplash)

De onderzoekers registreerden het aantal gevallen van hart- en vaatziekten tijdens de onderzoeksperiode. Proefpersonen die elke week twee of meer porties avocado aten, hadden een 16 procent lager risico op hart- en vaatziekten. Het vervangen van een halve portie ei, boter, kaas, margarine of rood vlees per dag door dezelfde hoeveelheid avocado, zorgde zelfs voor een 16 tot 22 procent lager risico op hart- en vaatziekten. Een avocado lijkt dus wel degelijk een onmisbaar onderdeel van een perfect dieet.

Nauwkeurig onderzoek, of toch niet?

De sterke punten van het onderzoek zijn dat er meer dan 110.000 deelnemers bij betrokken waren en er werd gekeken naar een lange periode. De onderzoekers hielden ook rekening met factoren die de resultaten konden beïnvloeden. Bijvoorbeeld of mensen rookten of niet, hun lichaamsgewicht of hoe actief ze waren.

Hoe het drinken van rode wijn voor sommige een langer leven betekent

Een van de grote beperkingen is echter dat de meeste deelnemers werkzaam waren in de zorg. Hierdoor weten de onderzoekers niet zeker of dit een eerlijke weerspiegeling is van de bevolking. Een andere minpunt is dat de deelnemers hun dieetinformatie zelf opschreven. Hierdoor bestaat de kans dat respondenten hun avocado-inname over- of onderschat hebben. Want kun jij je nog herinneren wat je de afgelopen vier jaar allemaal hebt gegeten? Dit type onderzoek kan dus niet honderd procent bewijzen of de vrucht bijdraagt aan een perfect dieet. Het kan alleen aantonen dat er waarschijnlijk een verband is tussen het eten van avocado’s en een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

Bestaat het perfecte dieet uit alleen maar avocado’s?

In de studie ontdekten onderzoekers ook dat mensen die veel avocado’s aten een betere dieetkwaliteit hadden. Zo aten avocado-eters meer fruit, groenten en noten. Dit bewijst dus dat alleen avocado’s eten je niet per definitie gezond maakt. Het hebben van een evenwichtig voedingspatroon is de sleutel tot het perfecte dieet.

Avocado gerecht
Met avocado’s kun je veel verschillende kanten op. (Afbeelding: Unsplash)

Daarnaast zijn er veel mensen die avocado’s vies of te duur vinden. Voor deze groep mensen raden de wetenschappers aan om andere bronnen van verzadigd vet te eten. Hierbij kun je denken aan onder andere pindakaas, amandelen, cashewnoten, hazelnoten, pinda’s, koolzaadolie of olijfolie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen