Nokia 9 PureView is watching you: HMD Global gaat voor vijf camera’s

Smartphones Ilona Braam 25 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Een hele tijd waren smarthponemakers in een strijd verwikkeld om hun toestellen zo snel mogelijk uit te rusten met een dubbele camera. Al gauw was dat ook te weinig en begonnen de driedubbele camera’s her en der te verschijnen. HMD Global doet daar nu nog een schepje bovenop met de Nokia 9 PureView. Het toestel geeft niet twee, niet drie, maar een whopping vijf camera’s.

Zestig megapixel foto’s

De vijf sensoren vinden we terug aan de achterkant van het toestel, waar ze in een rond patroon zijn gepositioneerd. Het lijkt misschien wat overbodig veel, maar hoe meer sensoren je hebt hoe meer data je kunt vastleggen. En hoe meer data je kunt vastleggen, hoe beter je foto’s zouden moeten worden. In theorie dan. In ieder geval gaat het om Carl Zeiss sensoren en twee daarvan hebben als taak om RGB informatie op te slaan. De andere drie zijn weer voor de monochrome data en samen zorgen ze voor je uiteindelijke foto. Deze zou volgens HMD Global minstens 60 megapixels aan data bevatten.

Nokia 9 PureView

Achteraf spelen met bokeh

Daarnaast zou elke foto van HDR kwaliteit zijn, 12,4 stappen aan dynamic range hebben en zelfs nog een 12 megapixel dieptemap bevatten. Dat laatste betekent dat het mogelijk is om achteraf nog te spelen met bokeh effecten, zoals je bijvoorbeeld ook bij de nieuwe iPhones kunt doen. De vijf camera’s zorgen natuurlijk zo wel voor behoorlijk wat benodigde rekenkracht. Hiervoor is er dan ook een extra processor, die zich speciaal bezighoudt met het verwerken van de beelden.

Nokia 9 PureView

In-display vingerafdrukscanner

Aan de voorkant van de Nokia 9 PureView vinden we een 5,99 inch display met een resolutie van 1.440 x 2.880 pixels, oftewel QHD+. De vingerafdrukscanner is in het scherm verwerkt, waardoor er geen awkward scanner aan de achterkant meer nodig is. Het gaat hier echter niet op een ultrasone scanner, zoals bij de Samsung Galaxy S10.

Nokia 9 PureView

Oude chipset

Onder de motorkap vinden we verder een verrassende chipset. HMD Global heeft er namelijk voor gekozen om de smartphone uit te rusten met de Snapdragon 845 van vorig jaar in plaats van de nieuwe Snapdragon 855. De smartphonemaker geeft aan dat het veel tijd heeft gekost om samen met Qualcomm de vijf camera’s goed werkend te krijgen met de Snapdragon 845. Als ze voor de 855 waren gegaan, zou het toestel nu nog niet gelanceerd kunnen worden. Mogelijk heeft de keuze ook met de prijs te maken, die ze niet te baldadig willen maken. En hoewel het om een oude chipset gaat, is het natuurlijk alsnog een beest van een ding. Een paar maanden geleden kwamen er nog gewoon toestellen uit met de 845.

Nokia 9 PureView

Android One

Verder krijg je met het toestel 6GB aan werkgeheugen en 128GB opslagruimte voor je bestanden. Het toestel kan redelijk goed tegen water met zijn IP67 certificering en de batterij zou het 28 uur volhouden als je met 4G gesprekken aan de slag gaat. Uiteraard draait de smartphone op Android Pie en in dit geval gaat het om de Android One versie. Dat betekent dat je ook redelijk snel updates zou moeten krijgen van Google wanneer er weer iets nieuws is.

Prijs en beschikbaarheid Nokia 9 PureView

Voor alles wat je krijgt is de prijs van de Nokia 9 PureView best redelijk. Omgerekend zou het toestel je iets meer dan 600 euro kosten en ergens in maart beschikbaar moeten zijn. Natuurlijk zit er wel een oude chipset in, maar je krijgt wel vijf camera’s en een extra processor. Maar mocht je vijf camera’s toch niet genoeg vinden, kun je ook voor de Light L16 gaan. Het is geen smartphone, maar wel een camera met maar liefst zestien sensoren. Het ding komt wel met een behoorlijk prijskaartje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

PhoneArena

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen