10 LP’s die op je zolder liggen en veel geld waard zijn

Pop-Culture Ilona Braam 8 okt 2018
Leestijd: 5 minuten

Hoewel de gemiddelde muziekliefhebber tegenwoordig niet zoveel meer doet met LP’s, hebben veel mensen nog wel stapels van de platen ergens op zolder in een dozen liggen. Als dat bij jou ook het geval is, heb je er vast wel eens over nagedacht om ze weg te doen. Hopelijk heb je dat niet gedaan, wat sommige vinyls kunnen verrassend veel waard zijn. Als je bijvoorbeeld een van deze tien LP’s op zolder hebt liggen, kun je er behoorlijk wat geld voor krijgen.

Sex Pistols – God Save the Queen

Als eerste hebben we de single God Save the Queen van Sex Pistols. Het verhaal gaat dat Britse punk rock band in maart 1977 een platencontract kreeg bij A&M Records, maar na zes dagen alweer buiten de deur werd gezet omdat hun gedrag niet naar behoren zou zijn. In die zes dagen hadden ze echter de single al opgenomen en waren er al 25.000 exemplaren van geproduceerd. Er werd opdracht gegeven om de LP’s te vernietigen, maar sindsdien zijn er toch alweer negen exemplaren opgedoken. Deze zijn verkocht voor behoorlijk wat meer dan wat oorspronkelijk de prijs hoorde te zijn en de duurste was zelfs ruim 8.600 dollar waard. Mogelijk slingeren er nog een paar van de singles rond en misschien zelfs wel in je eigen collectie.

Sex Pistols - God Save the Queen LP

David Bowie – Diamond Dogs

Ook David Bowie’s Diamond Dogs zou je behoorlijk wat geld kunnen opleveren. Hiervoor moet je wel een bijzonder exemplaar hebben. Bij de originele versie van het album waren namelijk de geslachtsdelen van een hond te zien, maar de platenmaatschappij RCA zou dit achteraf toch wat teveel hebben gevonden. In de uiteindelijke versie werd er wat geairbrusht en waren de mogelijk aanstootgevende delen niet meer zichtbaar. Een paar werknemers hebben uiteraard de originelen bewaard en in 2003 verscheen één van de platen op Ebay, waar hij 3.350 dollar opleverde. Je kunt je voorstellen dat je voor zo’n plaat tegenwoordig nog veel meer zou kunnen krijgen.

David Bowie - Diamond Dogs

Bruce Springsteen – Spirit in the Night

Dan hebben we de plaat Spirit in the Night van Bruce Springsteen. De verzamelaar John Marshallog van moneymusic.com gaf in een interview met het radiostation K-Earth eens aan dat als je een eerste editie van de vinyl zou  hebben, je daar zo’n 5.000 dollar voor zou kunnen krijgen. Mocht je er één hebben, zou het je als het goed is dus behoorlijk wat kunnen opleveren.

Bruce Springsteen - Spirit in the Night lp's

The Beatles – The Beatles (White Album)

Van The Beatles zijn er verschillende LP’s die je weer even vooruit zouden kunnen helpen. Als eerste hebben we het album The Beatles uit 1968. Deze plaat ging later onder de naam White Album en zowel de bandleden als de hoofden van de platenmaatschappij zouden exemplaren hebben gekregen met een serienummer. Het begon bij A00000 en elke volgend plaat kreeg een hoger nummer. De allereerste plaat werd in 1970 door Clifford J. Yamasaki van Let it Be Records gekocht van één van de Capitol Records bazen voor maar liefst 35.000 dollar.  Hoe hoger het getal, hoe minder je echter voor het album krijgt. In 1971 werd nummer A0000023 namelijk verkocht voor 13.750 dollar.

The Beatles - White Album

The Beatles – Please Please Me

Ook Please Please Me van The Beatles is een waardevolle plaat. Er zouden in het eerste jaar namelijk verschillende edities van het album zijn geproduceerd en sommige zijn waardevoller dan anderen. De meest zeldzame is een uitgave met gouden letters op een zwart label en dit zou voor fans van The Beatles een soort heilige graal zijn. De mono versie zou in een perfecte conditie een paar honderd dollar waar zijn, terwijl je voor de stereo versie zo’n 4.200 dollar zou moeten kunnen krijgen.

The Beatles - Please Please Me

The Beatles – Yesterday and Today

Dan hebben we nog een derde album van The Beatles, waar je blij van wordt als je die in je bezit hebt. We hebben het over de plaat Yesterday and Today uit 1966. Op de originele cover, de zogenaamde “butcher” cover, zaten de mannen omringd met vleeswaren en uit elkaar gehaalde poppen. De cover werd niet al te goed ontvangen en Capital Records gaf 250.000 dollar uit om de 750.000 exemplaren weer terug te halen. Uiteraard zijn er nog een paar in het wild overgebleven en sommige zijn later verkocht voor zo’n 15.300 dollar. Als je er nog één hebt liggen, kun je dus je slag slaan. Het ziet er toch wat creepy uit om in huis te hebben liggen.

The Beatles - Yesterday and Today

The Rolling Stones – Street Fighting Man

Van The Beatles gaan we naar The Rolling Stones en in het bijzonder de LP STreet Fighting Man. In de VS zou op de originele cover politiegeweld te zien zijn van de rellen bij de Chicago Democratic National Convention in 1968. Later bedacht de platenmaatschappij dat de cover toch te controversieel was en werd hij veranderd. Er zouden echter nog tien tot achttien exemplaren in het wild zijn en daar zou je mogelijk zo’n 17.000 dollar voor kunnen krijgen.

The Rolling Stones - Street Fighting Man

Nirvana – Bleach

Ook Nirvana heeft een paar waardevolle plaatjes. Als eerste hebben we het album Bleach. Hoewel Nirvana met hun album Nevermind in 1990 de muziekwereld helemaal veroverde, was Bleach hun allereerste album. Bleach werd in 1989 uitgebracht en als je hier een exemplaar van hebt, zou dat je rond de 3.200 dollar kunnen opleveren.

Nirvana Bleach

Nirvana – Bleach Re-Release

Van het Nirvana Bleach album werden er in 1989 maar 1000 exemplaren geproduceerd. In 1992 werd echter een re-release uitgebracht van Bleach en de platenmaatschappij Sub Pop begon voor de cover te experimenteren met ander soort marmer effecten. Een van de experimenten is in  het bijzonder behoorlijk wat waard en zou je 1.500 dollar kunnen opleveren. De plaat zelf heeft weer een effect met wit en rood, terwijl de sleeve een blauw marmer effect heeft.

Nirvana Bleach re-release

Bob Dylan – The Freewheelin’ Bob Dylan

Als laatste op de lijst hebben we The Freewheelin’ Bob Dylan uit 1963 van, uiteraard, Bob Dylan. Voordat het album uitkwam zouden de nummers erop nog veranderd zijn. Vier tracks zouden namelijk vervangen zijn door nieuwe nummers, maar uiteraard zijn er wat exemplaren van de oude versie ook de wereld in gekomen. Dat zouden er echter niet al te veel zijn. Sinds de release van het album zouden er maar een paar stereo platen zijn gespot en in totaal zouden er maar zo’n twee dozijn van de mono versie bestaan. Als je The Freewheelin’ tussen je LP’s vindt in mint conditie, zou je er een indrukwekkende 35.000 voor kunnen krijgen.

Bob Dylan - The Freewheelin' Bob Dylan

Natuurlijk kun je je waardevolle platen ook gewoon lekker zelf houden. In dat geval is het misschien wel een idee om je oude platenspeler een upgrade te geven. Met deze Yamaha platenspeler kun je zelfs ook muziek streamen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Komando

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen