Goedkope smartphone kopen op AliExpress: hier moet je op letten

Tech Noah Korevaar 20 feb 2018
Leestijd: 6 minuten

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone? Een smartphone kopen op AliExpress kan dan een uitstekende optie zijn. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je goed op moet letten.

Smartphone kopen op AliExpress

AliExpress is de grootste online marktplaats. Verkopers bieden er dagelijks miljoenen producten aan. Van gekke gadgets voor in de keuken tot fidget spinners: alles kun je er vinden. Ook smartphones. Sterker nog, smartphones zijn een van de best verkochte producten op AliExpress.

Smartphones kopen op AliExpress

Toestellen van Chinese merken als Huawei, Xiaomi en Lenovo kun je er voor een zeer scherpe prijs aanschaffen. Zo kun je een hoop geld besparen. Maar hoe bestel je een smartphone op AliExpress, wat zijn de gevaren en waar moet je op letten? In deze WANT Guide leggen we je het uit.

De basics

We beperken ons in dit artikel vooral tot het bestellen van smartphones. Wil je meer weten over de basics van het bestellen op AliExpress? In deze WANT Guide leggen we je uitgebreid uit hoe dat werkt en waar je op moet letten. Zorg dus dat je die basis goed kent, voor je naar smartphones gaat zoeken. Daar leggen we je ook uit hoe je kunt betalen.

Smartphones kopen op AliExpress

Welk merk?

Er zijn talloze smartphonemerken op AliExpress te vinden, ook namen waar wij nog nooit van gehoord hebben. Je kunt in een avontuurlijke bui juist die merken uitproberen, juist omdat ze vaak net een stukje goedkoper zijn.

De kans is dan echter zeer groot dat je bedrogen uitkomt. Trage software, een gebrek aan updates en een lage bouwkwaliteit kunnen het al snel verpesten. Wij adviseren je dan ook te kiezen voor de bekende Chinese merken met een goede reputatie.

Smartphones kopen op AliExpress

Dan hebben we het over Xiaomi, Lenovo, Huawei, Vivo, Homtom en Oppo. Vooral Xiaomi brengt excellente budgetmodellen uit, vaak met frequente updates. Kies je toch voor een ander merk? Check dan goed de feedback van andere klanten en Google er op los naar reviews!

Je wil natuurlijk geen verouderd toestel. Maar hoe zie je dat? Probeer bijvoorbeeld de Koopwijzer op onze site erbij te pakken. Check daar de specificaties van de up-to-date toestellen, en gebruik die om te bepalen wat je minimaal wil. Heeft een mid-range toestel bij ons 3GB aan werkgeheugen? Dan is het logisch dat je een Xiaomi modelletje met 1GB aan werkgeheugen beter links kunt laten liggen.

Nederlandse frequenties?

Hartstikke leuk al die toestellen, maar je kunt er al een hoop van je lijstje schrappen. Lang niet elke smartphone ondersteunt namelijk de juiste frequenties. Dat kan betekenen dat je nergens bereik hebt in Nederland.

Via deze handige website kun je checken of je goed zit. Vul de naam van je smartphone in en kies voor het juiste land. Vervolgens krijg je meteen te zien of het model compatibel is. Soms kan een toestel gebruikt worden in Nederland, maar blijft het bijvoorbeeld beperkt tot 3G.

Smartphone kopen op AliExpress

Probeer altijd dit soort informatie nog een keer te bevestigen. Daarvoor kun je een berichtje sturen naar de verkoper, met de vraag of het klopt dat het toestel de juiste frequenties heeft voor Nederland. Het checken via de eerder genoemde website zou genoeg moeten zijn, maar baat het niet dan schaadt het niet.

Wat voor software?

De toestellen van de Chinese merken die we net noemden hebben bijna altijd prima software. Let echter wel op de taal. Gaat het hier om Chinese software, of kun je gewoon Nederlands of Engels instellen? Vaak kun je bij het aanschaffen van een toestel vragen om een Global ROM.

Dat betekent dat de Play Store erop staat en dat je allerlei talen in kunt stellen. Toch Chinese software gekregen? Dan kun je dat alsnog oplossen, maar dat is toch een stukje ingewikkelder. In principe is het handig om ‘Global’ in je zoekopdracht te zetten. Dan krijg je meteen toestellen te zien met de juiste software. Bij een smartphone kopen op AliExpress is dat het belangrijkste.

Smartphone kopen op AliExpress

Let op de reputatie en feedback

We hebben het al eerder genoemd, maar let altijd op de reputatie van een verkoper. In het balkje bovenaan de advertentie van elke verkoper zie je de beoordeling staan. AliExpress is daar ontzettend streng in, dus verkopers doen er alles aan om hun goede reputatie te behouden.

Heeft een verkoper een goede reputatie? Dan zit je bijna altijd goed. Een foutje kan er namelijk al voor zorgen dat de verkoper in kwestie van AliExpress wordt gegooid. De verkoper zal er dan ook alles aan doen om je te helpen. Schroom nooit om je vraag per bericht te stellen.

AliExpress Guide

Check ook bij je gekozen toestel wat anderen ervan vonden. Onder de productbeschrijving vind je de feedback, die je ook nog eens naar het Nederlands kunt laten vertalen. Let goed op wat de andere klanten zeggen over de feedback en de bouwkwaliteit. Dan weet je zeker of een smartphone kopen op AliExpress in dit geval de juiste keuze is.

Meer weten over het checken van de reputatie van een verkoper? In dit artikel leggen we je precies uit hoe dat werkt.

Geen invoerrechten, wel BTW

Oké. Je hebt een goedkoop toestel gevonden dat in Nederland werkt. Tof! Helaas zul je toch net iets meer geld kwijt zijn. Over producten van buiten Europa moet je soms belasting of invoerrechten betalen.

Dat geldt bijna altijd voor smartphones. Vanaf 22 euro tot 150 euro is de kans aanwezig dat je 21% BTW moet betalen. Kans ja, want sommige verkopers zetten een lagere waarde op de doos of verzenden je toestel als een cadeautje. Dan is een smartphone kopen op AliExpress al helemaal goedkoop.

Smartphone kopen op AliExpress

Met een beetje geluk hoef je dan niks extra te betalen. Meevallertje: boven de 150 euro komen daar normaal ook invoerrechten bovenop, maar dat geldt niet voor smartphones. Check voor meer informatie de site van de belastingdienst.

Toch iets mis gegaan?

Is je toestel toch kapot, nooit aangekomen of heb je het verkeerde model ontvangen? Geen paniek, want gelukkig kun je via AliExpress makkelijk je geld terug krijgen. Ga op de website naar je bestellingen, en kies bij je smartphone voor het openen van een dispuut. Hier lees je uitgebreid hoe dat werkt.

Dan krijgt de verkoper enkel dagen om de problemen met je op te lossen. Doen ze dat niet of ben je niet tevreden? Dan grijpt AliExpress in. Dat is het grote voordeel van AliExpress: verkopers zijn ontzettend bang om hun goede reputatie kwijt te raken. Als klant ben je dus altijd koning, iets wat zelden voorkomt bij spotgoedkope Chinese webshops. Veel plezier met je nieuwe smartphone! Wil je toch eerst oefenen? We zetten elke week spotgoedkope AliExpress artikelen op een rijtje. Denk bijvoorbeeld aan hebbedingetjes voor in de keuken, of kleurrijke fidget spinners.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen