Review: hoe goed zijn twee Sonos One speakers als stereopaar?

Smart Home Rutger Houweling 18 feb 2018
Leestijd: 5 minuten

Een voordeel van een multiroom-speakersysteem is dat je overal in je huis speakers kunt plaatsen, alles naadloos op elkaar is afgestemd en de volledige controle over de muziek hebt. Sonos is hét audiomerk die dit goed voor elkaar heeft. Maar hoe goed functioneert een PLAY:1, PLAY:3 of One als stereopaar? Wij hebben het met de Sonos One getest.

Slimme speakers en stereo-geluid

In het tijdperk der draadloze (slimme) speakers wordt ons huis voorzien met speakers die aan hun eenzaamheid worden overgelaten. Als einzelgänger staat de speaker te shinen op een mooi dressoir, te wachten totdat ‘ie de ruimte met fijne tunes mag vullen. Of wacht op het commando om de lampen te dimmen. Natuurlijk zorgt een multiroomsysteem er voor dat er wordt ‘gepraat’ met een speaker in de slaapkamer, maar dit levert niet altijd het gewenste resultaat op. Ook speakers hebben last van communicatieruis. Een slimme speaker is op zoek naar een buddy om een stereopaar te vormen en zijn baas van gebalanceerd goed geluid voorzien. Jammer dat slimme speakers anno 2018 deze functionaliteit niet bieden.

sonos one

De Apple HomePod kun je niet aan andere Bluetooth speakers koppelen én ook niet aan een andere HomePod. Met wat tweaks kun je het met een Google Home of Amazon Echo voor elkaar krijgen, maar dit gaat niet soepel. Sonos heeft het stereopairen wel goed voor elkaar. Tijdens de installatie van de tweede Sonos One speaker krijg je al de mogelijkheid om ‘m automatisch te laten pairen.

Je geeft in de app aan welk Sonos One-exemplaar links of rechts staat, via Trueplay laat je het geluid perfect op de locatie in huis afstemmen en in de app maak je er uiteindelijk een stereo-groep van (L+R). That’s it, het draadloos streamen naar stereogeluid kan beginnen.

sonos one

Hoe klinkt de Sonos One als stereopaar?

Om even vanuit de noob te spreken willen we benadrukken dat je twee Sonos One-speakers niet door te groeperen als stereopaar configureert. Als stereopaar wordt de audio als een rechter- en linkerkanaal gesplitst. Hiermee wordt een breder geluid in de ruimte creëert. Dit betekent ook dat je een nummer op een stereopaar niet afzonderlijk op één van de speakers kunt afspelen.

De ideale afstand van de twee Sonos One-speakers is tussen de 2,5 – 3 meter. Gezien de grootte van ons huis (niet al te groot), hebben wij voor een afstand van zo’n 2 meter gekozen. Om het beste luisterresultaat te horen, ga tussen de 2,5 – 4 meter van de speakers af zitten. Het liefst zo ver mogelijk om het stereogeluid het beste tot haar recht te laten komen.

sonos one

Nogmaals, het tunen van het stereopaar is essentieel. De indeling van de kamer en de plaatsing van de speakers hebben veel invloed op het geluid, dus deze moeten perfect op elkaar aansluiten. De Trueplay-technologie van Sonos zorgt hiervoor. De microfoon van de iPhone wordt ingezet om te meten hoe geluid van muren, meubels en andere voorwerpen wordt teruggekaatst. Aan de hand van deze data worden de speakers zo afgestemd dat het stereogeluid perfect klinkt (duurt zo’n 3 minuten). En dat ze goed klinken wordt al snel duidelijk.

Voor twee Sonos One-speakers betaal je 458 euro. Je ontdekt dus al snel dat dit een scherpe prijs is voor de geluidservaring die je krijgt. Het geluid vloeit heerlijk gebalanceerd richting je oren, de hoge frequenties zijn duidelijk hoorbaar en voel je een rijke bas. Een SUB zou nog een prettige bijkomstigheid zijn, maar in een Amsterdams appartement niet aan te raden als je de onderburen te vriend wil houden. De twee speakers zorgen in principe voor genoeg bas. Ter vergelijking: de nieuwe Apple HomePod t.w.v. 349 euro klinkt beter dan een losse Sonos One speaker, maar komt niet in de buurt van een stereopaar. En dat geldt ook niet voor andere slimme speakers die nu op de markt verkrijgbaar zijn.

Daarnaast kun je als luisteraar ook het EQ aanpassen, wat niet bij de HomePod kan, om de treble/bas naar een persoonlijke voorkeur te schuiven. Als podcast- en BNR-liefhebber zijn wij ook blij dat het stereopaar voor spraak te optimaliseren is, zodat wij niet tot een koptelefoon worden gedwongen. Just saying.

sonos connect

Platenspeler + Sonos Connect + stereo = ??

Als verfijnd liefhebber van vinyl waren wij natuurlijk ook benieuwd hoe onze platen in een stereo-setup klinken. Wij horen je hersenen al kraken. Want hoe kun je analoog geluid naar een Sonos One-systeem streamen? Daar is een oplossing voor: Sonos Connect. Via de audiokabels hebben wij onze Pro-Ject Essential III Phono aan de Sonos Connect gekoppeld, in de app selecteer je de juiste instellingen (Bladeren > lijn-ingang) en binnen 5 minuten speelden wij onze vinyl via het stereopaar af. Fan-tas-tisch.

Houd er echter wel rekening mee dat je platenspeler versterkt moet zijn, anders moet je voor de duurdere Connect: AMP (579 euro i.p.v. 399 euro) kiezen. Het scheelt ons in ieder geval veel ruimte aan versterkers en analoge speakers die voorheen óók in ons huis stonden. Het is een verademing om de platenspeler nu ook via het multiroomsysteem van Sonos af te spelen. Én om vinyl als goed stereogeluid te ervaren.

sonos one

Conclusie

Slimme speakers worden in de markt gebracht om als centrale assistent in je ‘home’ te dienen. Via voice ben je in staat om je muziek te bedienen en om andere slimme apparaten in je huis aan te sturen. Toch blijft de nummer één functionaliteit als je het ons vraagt: perfect geluid in huis produceren. Het is dus ideaal dat je twee exemplaren van de Sonos One tot een stereopaar kunt koppelen en je favoriete muziek nog beter tot zijn recht komt. Voor een bedrag van 458 euro is het de investering zeker waard. En dan krijg je de slimme assistent Amazon Alexa er ook nog bij. Hoe je Alexa in Nederland aan de praat krijgt lees je tot slot hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen