WANT Bitcoin lunch: BTC & Crypto crasht: correlatie en zorgen. Wat nu?

Tech Robert Kroes 26 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Inmiddels is het lunchtijd op de Europese financiële markten en die zal voor veel Bitcoin investeerders niet smaken. We bekijken namelijk de crash die de live Bitcoin prijs en cryptoprijzen nu doormaken. Wat is er aan de hand? Welke bijzondere correlatie zien we en wat kunnen we nu verwachten?

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Prijs Bitcoin crasht, prijzen top 25 cryptomunten crashen harder

Op het moment van schrijven bedraagt de live Bitcoin prijs EUR 48.512.94 ($ 54.430,65). Dit is 6,15% lager dan tijdens de Bitcoin lunch van gisteren.

De prijzen van de andere cryptomunten uit de top 25 dalen nog harder. Er is naast de stable coins nog één cryptomunt die een winst noteert. Met + 2,77% is Crypto.comCoin (CRO) de uitzondering op de zure regel. De overige cryptoprijzen dalen snel. Grootste verliezer in de afgelopen 24 uur is Avalanche (AVAX), dat 17,65% verliest, maar we zien veel meer verliezen in dubbele cijfers. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag en dus ook het hele weekend alle live cryptoprijzen analyseren.

Waarom crashen Bitcoin en de top 25 cryptomunten? Een bijzondere correlatie

De crash van de Bitcoin houdt gelijke tred met de crash die we momenteel op bij de Wall Street Futures zien. Deze wordt voornamelijk geïnitieerd door zorgen over de nieuwe Zuid-Afrikaanse coronavariant die bestand lijkt tegen de vaccins. Beleggers incasseren niet alleen hun Bitcoin bezit, maar ook hun bezit in andere Altcoins. Daarnaast zorgt de welbekende crypto sneeuwbal voor meer aanbod van Altcoins (tot nu toe werd al meer dan $ 700 miljoen geliquideerd) en dus een nog snellere prijsdaling.

Het feit dat ook de stable coins nauwelijks stijgen duidt erop dat veel investeerders direct hun verlies nemen en klaarblijkelijk beperkt van plan zijn om snel weer in te stappen. Dit blijkt ook uit de marktkapitalisatie die tot nu toe al $ 200 miljard daalt.

Een bijzondere correlatie voor de Bitcoin

Normaal gesproken vertoont de Bitcoin in economisch onzekere tijden correlatie met de goudprijs. De goudprijs stijgt op dit moment echter juist na eerder deze week te zijn gedaald. Daarmee is de correlatie met Wall Street opmerkelijk. Dit is de tweede keer na de situatie bij Evergrande dat we een dergelijke correlatie met traditionele beleggingen zien. Hoewel de crisis nog gaande is lijkt het erop dat de toegenomen invloed van institutionele beleggers (lees: Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven) ook invloed heeft op de Bitcoin prijs.

Wat kunnen we nu verwachten?

Om eerlijk te zijn hebben we geen direct antwoord voor de korte termijn. Onze gedachten gaan terug naar de Bitcoin crisis die uitbrak toen Corona voor het eerst het nieuws ging beheersen. De gevolgen waren toen groot. De markt halveerde ongeveer en de Bitcoin verloor 30% in waarde. Inmiddels is men bekender met COVID-19 en we verwachten dat de paniek nu eerder stopt.

Complicerende factor is dat de Amerikaanse beurzen ivm Black Friday maar een halve dag open zijn. In de regel is paniek het grootst bij retail-investeerders en die hebben vanaf vanmiddag het hele weekend de overhand. We kunnen ons nu alleen vasthouden aan de wetenschap dat de koersen na de eerste Coronacrisis ook snel herstelden en nadien in veel gevallen voor records zorgden. Hiervoor zullen we dus eerst af moeten wachten hoe lang de paniekgolf duurt.

Wij doen daarvan vanavond uiteraard verslag.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen