Alles wat je moet weten over Telegram

Tech Ilona Braam 5 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

De meeste mensen weten wel dat Telegram een chatapplicatie is en menen zich vaag te kunnen herinneren dat het veiliger zou zijn dan Whatsapp. Met Telegram kun je inderdaad chatten en de app komt met verschillende handige features. Dit is alles wat je moet weten over Telegram.

Banden met de Kremlin?

Telegram werd in 2013 opgericht door de twee Russische broers Nikolaj en Pavel Durov. Deze twee manen zijn tevens ook de oprichters van het grootste sociale netwerk van Rusland: VK. Hoewel het om dezelfde oprichters gaat zou Telegram geen banden hebben met VK. Meerdere bronnen trekken dit echter in twijfel. Er wordt onder andere gefluisterd dat Telegram connecties zou hebben met de Kremlin, het Russische bestuurscentrum in Moskou.

Putin

Veiliger dan anders

Telegram zou veiliger zijn dan veel andere chatapplicaties zoals Whatsapp. Er wordt end-to-end encryptie gebruikt en het systeem is gebaseerd op het MTProto protocol. Je moet er wel rekening mee houden dat je berichten niet standaard versleuteld worden, maar dat je dat zelf moet aangeven. Hoewel er geclaimd wordt dat de app helemaal niet zo veilig zou zijn, is de hackwedstrijd waarbij mensen 300.000 kunnen winnen voor het hacken van Telegram nog door niemand gewonnen. Wel zijn er berichten over de Russische en Iraanse overheden, die met succes aan het hacken zouden zijn geslagen. Op het moment wordt overigens de app Signal gezien als de veiligste app om mee te chatten.

Telegram wedstrijd

Eigen cryptocurrency

Onlangs kondigde Telegram aan zich te gaan onderdompelen in de cryptocurrency wereld en met een eigen digitale valuta te komen. Deze zal gebaseerd zijn op de blockchain en zal onder de naam Telegram open Network gaan. De coins zelf zullen Grams heten. Het doel van TON is om een snelle en schaalbare blockchain te leveren, welke gedecentraliseerde applicaties, microbetalingen en data opslag ondersteunt. Binnenkort zal de ICO (Initial Coin Offering) van start gaan. Op het moment staat de prijs van 1 Gram op 0,10 dollar en in totaal zijn er 5 miljard tokens.

Je nummer blijft geheim

Waar je met Whatsapp je nummer aan iedereen moet geven om ermee te kunnen appen, kun je met Telegram gewoon een gebruikersnaam aanmaken. Op deze manier kun je met mensen chatten, zonder dat ze meteen al je privé nummer hebben bemachtigd. Het kan wat veiliger zijn en is vooral lekkerder voor je privacy.

Telegram
(Afbeelding: Telegram)

Gigantische Telegram groepen

Telegram staat bekend om zijn gigantische groepschats. Omdat de app redelijk krachtig is, heb je de mogelijkheid om een groepsapp van wel 100.000 gebruikers te coördineren. Als je houdt van groepsapps kun je hiermee helemaal uit je dak gaan. Gelukkig zijn er ook verschillende handige features, zodat je het nog een beetje overzichtelijk kunt houden. Zo kun je hashtags en gebruikersnamen gebruiken.

Telegram groepschat

 

Controle over wie wat ziet

Eén van de fijnste dingen aan de app is dat je behoorlijk wat controle hebt over wie mag zien of je wel of niet online bent geweest. Het is niet een alles of niets verhaal. zoals bij Whatsapp. Je kunt ervoor kiezen dat iedereen kan zien wanneer je voor het laatst online bent geweest, dan niemand het kan zien of dat alleen je contacten het kunnen zien. Bij elk van deze opties kun je vervolgens weer uitzonderingen toevoegen, zodat je alles tot in de fijnste puntjes helemaal in de hand hebt.

Telegram

Hoewel Telegram misschien wel veiliger zou zijn dan Whatsapp, blijft Whatsapp de populairste app om berichten mee te versturen. Facebook lijkt er ook alles aan te doen om dat zo te houden en tegenwoordig is Whatsapp Business ook in Nederland beschikbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen