Apple-oprichter sleept Google Maps en Uber de ruimte in met Privateer

Ruimtevaart Mark Hofman 2 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Apple-oprichter Steve Wozniak heeft zijn zinnen gezet op het veranderen van de manier waarop we naar sterren kijken. Met zijn start-up Privateer wil hij een indrukwekkende combinatie van Google Maps en Uber naar de ruimte brengen. Maar wat is precies het doel?

Sinds de oprichting in 2021 is het doel van Privateer al duidelijk. Het bedrijf wil ruimtegegevens toegankelijker maken voor iedereen op aarde. Met de introductie van de nieuwe online marktplaats zet het nu grotere stappen om dat doel te bereiken.

Apple-oprichter combineert Google Maps met Uber

De marktplaats van Privateer doet me eerlijk gezegd een beetje denken aan Google Maps, met name aan de revolutie die de applicatie teweegbracht in de manier waarop we op aarde navigeren. Net zoals de mogelijkheid om de wereld binnen handbereik te hebben, wil Privateer niets liever dan honderden observatiesatellieten toegankelijk maken.

Door middel van zijn nieuwe e-commerceplatform kunnen klanten gezamenlijk ritten op satellieten delen. Hierdoor kunnen de kosten van het gebruik ervan al snel dalen van 500 dollar per gebruik naar 50 dollar per gebruik. Een beetje hetzelfde idee als Uber Pool, maar dan met een iets andere insteek.

De online marktplaats heeft de naam Wayfinder gekregen en werkt eigenlijk heel gemakkelijk. Zodra klanten geïnteresseerd zijn in vergelijkbare gegevens van verschillende delen van de aarde, verbinden ze zich met het dichtstbijzijnde beschikbare satelliet. Zodra er op dat moment meer klanten zijn die deze verbinding willen maken, zullen de kosten voor het gebruik ervan gedeeld worden.

Pono en AI doen denken aan Uber-optimalisatie

Al zijn consumenten op aarde niet de enige mensen waar Privateer zich op wil richten. Het is dus meer dan een Google Maps of een Uber voor de ruimte. Apple-oprichter Steve Wozniak wil het ruimtespel veranderen door middel van Pono en AI.

Apple-oprichter sleept Google Maps en Uber de ruimte in met Privateer
We gaan wel erg lekker op dit logo, trouwens (Afbeelding: Privateer)

Pono is een eigen ontwikkeling van Privateer en moet computationele taken, zoals gegevensverwerking in de ruimte, mogelijk maken. Het verbetert de efficiëntie van een satelliet, omdat de afhankelijkheid van middelen op aarde vermindert.

In combinatie met software die voorzien is van AI-tools, leren de satellieten volledig zelfstandig. Ze weten na verloop van tijd beter welke gegevens verzameld moeten worden, welke locaties het beste zijn voor observatie en kunnen satellietexploitanten zwaar werk in de ruimte zelf uitvoeren.

Hoewel het anders is dan een Uber-ritje, doet het ons wel aan de dienst denken. Het maakt ook gebruik van een AI-gestuurd programma om wachttijden te verminderen en routes te optimaliseren.

Apple-oprichter wil Google Maps voor de ruimte

Toen Privateer in 2021 werd opgericht was het uiteindelijke plan om de ruimte duurzamer te maken. Hoewel de startup van Apple-oprichter Steve Wozniak een beetje de koers wijzigt, blijft die droom wel in leven.

Telescoop NASA groene komeet
Turen in de ruimte. (Afbeelding: Unsplash/Patrick Hendry)

Privateer wil daadwerkelijk een Google Maps voor de ruimte ontwikkelen. Kaarten zorgen dat exploitanten optimale trajecten kunnen volgen, botsingen kunnen voorkomen of zelfs de brandstofkosten kunnen minimaliseren.

De combinatie van Google Maps en Uber kan gezien worden als een nieuw hoofdstuk in de ruimtevaart. Privateer wil een harmonieuze omgeving in de ruimte creëren waar duurzaam en efficiënt gegevens verzameld en gedeeld kunnen worden.

Hoewel dat anno 2023 misschien niet extreem bijzonder lijkt te klinken, is dit wel een mooi moment om stil te staan bij hoe ver we inmiddels zijn gekomen. Want als ik dit aan mijn opa vertel, dan verliest de man het kunstgebit van verbazing. Zonder enige twijfel.

Urine en zweet maakt NASA dolenthousiast, maar waarom precies?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen