Hoe ziet onze (technologische) wereld eruit over 30 jaar?

Tech Milton Broen 30 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Je stapt een auto in bij een gestoorde professor, doet maar wat-ie zegt en opeens ben je dertig jaar verder in de tijd. Dit is wat er met Marty McFly in de film Back To The Future II gebeurde. Hij dook de auto in op 21 oktober 1985 en stapte eruit op 21 oktober 2015, oftewel; alweer twee jaar geleden.

Wat kun je verwachten als je nu een auto instapt en dertig jaar verder in de tijd er weer uit stapt?

De afgelopen tien tot vijftien jaar heeft een stroomversnelling van technologische- en wetenschappelijke ontwikkelingen plaatsgevonden. Omdat deze stroomversnelling een begin is van wat er nog gaat komen zijn we benieuwd wat de toekomst in het geschied heeft. Kortom, we gaan ‘Back to the Future’ en kruipen in de huid van Marty McFly om je een beeld te geven van wat je kunt verwachten op 21 oktober 2045.

1. Alle huizen zijn smart homes

Je hebt een drukke werkdag gehad. Je kopje thee staat klaar op het moment dat je binnenkomt, de oven is al voorverwarmd en je lievelingsmuziek staat te draaien. Dit is tegenwoordig al mogelijk, maar je ziet het nog niet veel terug in huizen. Wij geloven dat tegen de tijd dat het 2045 is alle huizen van slimme apparatuur zijn voorzien. Misschien heb je zelfs al een persoonlijke J.A.R.V.I.S. in huis, net als Tony Stark.

2. Je kunt wonen op andere planeten

Omdat er water op mars is gevonden en Japanners een lift naar de maan willen maken is de kans vrij groot dat we over enkele jaren de eerste mensen op een andere planeet laten leven. Komende jaren wordt hier meer onderzoek naar gedaan zodat we zeker weten of het mogelijk is. Wij denken dat tegen de tijd van 2045 de eerste ‘tenten’ al aan het oppervlak van een planeet zitten genageld.

3. Auto’s kunnen vliegen

Auto’s kunnen inmiddels al zelf rijden en de productie van zelf-rijdende auto’s gaat in de komende jaren flink toenemen, waardoor het de nieuwe standaard gaat worden. Wij denken dat auto’s dusdanig ver zijn ontwikkeld in 2045 dat het mogelijk is om ermee de lucht in te gaan. Als je naar het concept van Audi of deze auto die ook kan vliegen kijkt geeft het in ieder geval genoeg hoop voor de toekomst.

4. Technologie wordt sneller, beter en meer dan we ons kunnen voorstellen

Waar we nu nog gewend zijn een smartphone vast te hebben zal dit in de toekomst waarschijnlijk gaan veranderen. Gadgets worden meer geïntegreerd en sneller dan ooit te voren. De komst van kwantumcomputers zal hier ook een hoop invloed op hebben. Wij durven te wedden dat een klein apparaat die je door middel van je brein aanstuurt kunt gebruiken voor alles en meer waar je je laptop en/of smartphone nu voor toepast. Daarnaast speelt kunstmatige intelligentie ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van technologie van de toekomst. Robots zullen onze dagelijkse taken meer en meer voor ons overnemen, zoals het opruimen van de vuilnis en het bereiden van ons eten. Als we kijken waar we nu zijn in vergelijking tot dertig jaar geleden, zijn de opties eindeloos van wat we kunnen verwachten en teveel om op te noemen. Spannend!

5. Voeding printen in plaats van planten

Iets wat vaak vergeten wordt is de ontwikkelingen van voedsel. Als je kijkt naar voorbeelden zoals kweekvlees en ook weet dat het al mogelijk is om voedsel te printen dan biedt dit een positief toekomstbeeld. Je hoeft misschien helemaal geen boodschappen meer te doen in de toekomst, want je hebt bijvoorbeeld een complete moestuin in het geheugen van je printer zitten. Maak jezelf klaar voor een complete verandering op het gebied van voedsel.

6. Geen vervoer meer nodig, we teleporteren ons in de toekomst

Teleporteren… Het blijft een lastig onderwerp. Mensen zijn er sceptisch over en geloven dat het alleen in films mogelijk is. Toch moet je blijven dromen en helemaal in tijden van nu. Sterker nog, er is al een vorm van teleportatie mogelijk. Onderzoekers van het TU Delft hebben namelijk informatie over een afstand van 1,3 kilometer geteleporteerd. Geef deze ontwikkeling dertig jaar de tijd en misschien is het mogelijk om fysieke deeltjes te teleporteren.

Hulde aan de toekomst

We durven geen van de bovengenoemde verwachtingen te bevestigen, maar we proberen je te inspireren met de mogelijkheden die de toekomst met zich mee draagt. Toch hopen we stiekem dat alle verwachtingen wel worden bevestigd, maar dat zien we in 2045.

Deze gadgets van Back To The Future II zijn al te koop

In de film Back to the Future II zijn er veel gadgets laten zien die momenteel al in de verkoop zijn. Check hier welke dit allemaal zijn geworden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen